Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Motivációs elméletek képes leírás - Motiváció - ami nélkül semmi sem megy.tlap.hu
részletek »

Motivációs elméletek - Motiváció - ami nélkül semmi sem megy.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: motivacio.tlap.hu » Motivációs elméletek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Aldelfer  háromlépcsős modell

Aldelfer háromlépcsős modell

Ha motivációs elméletről beszélünk, akkor általában az embereknek a maslow-i rendszer jut eszébe. Kevésbé ismert az Aldelfer által felállított háromlépcsős modell, amely a létezésre, a kapcsolatra és a fejlődésre fókuszál. Létezés alatt az alapvető anyagi (fiziológiai) szükségleteket valamint a fizikai fenyegetettségtől való védettséget érti. A kapcsolat a társas kapcsolatok iránti szükségletet jelenti, az embernek azt a vágyát, hogy személyes kapcsolatokban éljen és társadalmi státuszt építsen ki és tartson fenn: elfogadják mások és elismerjék, méltányolják a többiek. A fejlődés Aldelfer szerint a személyes fejlődés, a lehetőségek kiaknázásának igénye. Ez lényegében nem más, mint a maslow-i elismertség benső tényezői és az önmegvalósítás kategóriája.

Maslow piramis

Maslow piramis

A piramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, mint például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Például a piramis második szintjén található biztonság iránti szükséglet csak akkor lép fel, ha az alsó szinten lévő fiziológiai szükséglet részben kielégített. A piramis csak az emberre jellemző szükségleteket is tartalmaz, ilyen a megbecsülés, a kognitív, az esztétikai és az önmegvalósítás szükséglete. Az önmegvalósítás alatt a bennünk lévő lehetőségek kiteljesedését érti. A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül, például ez a rendszere a motivációknak nem magyarázza meg az éhező tudósok, vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket alárendelik egy magasabb szükségletnek.

McClelland

McClelland

Az erős teljesítménymotivációval rendelkező emberek olyan kihívó feladatokat választanak, amelyekben saját erőfeszítésükkel kontrollálhatják a végkimenetet, elért előrehaladásukról (legyen az jó vagy gyenge) világos visszajelzést kaphatnak és sikeresen elérhetik a kiválóság kritériumait. A teljesítménymotiváltak a közepes kockázati szintet kedvelik, ahol a siker ideális valószínűsége 50 %. Jellegzetesen elkerülik mind a túl könnyű, mind a túl nehéz feladatokat: előbbiben nem látnak kihívást, utóbbi esetében kicsi a teljesítményből fakadó megelégedettség esélye. Nem szeretik az olyan problémákat, ahol a siker nem rajtuk, hanem a szerencsén vagy mások erőfeszítésein múlik. Olyan helyzetet szeretnek teremteni, ahol egyértelmű teljesítményt nyújthatnak, hogy eredményeik kétségbevonhatatlanul a sajátjuk legyen.

Motiváció - ami nélkül semmi sem megy magazin hírek
Mit árul el a Facebook profilod?
Mit árul el a Facebook profilod? Ez a kép terjeng az interneten, és tényleg az ember elsőre úgy érzi, hogy milyen igaz! Adjunk neki egy nagy lájkot! De ha belegondolok, akkor rájövök, ez is része az agymosásnak, ahogy próbálják a gondolkodásunkat befolyásolni, természetesen rossz irányba! Azt mondod, no de Gábor, te támogatod a képmutatást, azt, ha valaki valótlan dolgokat állít magáról, hamis...
Mindig van más választásod!
Mindig van más választásod! Mindig van más választásod! Te döntöd el, hogy életed milyen irányba halad! Te...
Válhat-e a rossz dolog a javunkra?
Válhat-e a rossz dolog a javunkra? Az élet nehéz pillanataiban, sokszor úgy érezzük, hogy szegény embert még az ág...
Sikertervezés

Sikertervezés

Ha motivációval kapcsolatos használható elméletet valamint konkrét tippeket, ötleteket keresel, akkor jó helyen jársz. Itt megtudhatod, hogy: - hogyan motiváld önmagadat tartósan, hosszú távon; - ha vezető vagy, hogyan érd el, hogy a beosztottaid akarják kihozni önmagukból a maximumot, tőled függetlenül is; - hogyan érd el, hogy mások számodra kedvezően döntsenek vagy a Te érdekedben megtegyenek valamit - mégpedig örömmel. Ez a tudás az élet minden területén nagyon hasznos.

Tuti menü